Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Aktualno 27. siječnja 2022
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici ŽO i GO Požega položili su vijenac na Židovskom groblju u Požegi.
Uspostavom nacističkoga režima u Njemačkoj 1933. Židovi su bili izloženi diskriminaciji, njihove su tvrtke i trgovine bojkotirane, otpuštani su iz javnih službi, sa sveučilišta, iz lokalne uprave i sudova. Nürnberškim zakonima iz 1935. bili su lišeni građanskih prava te su proganjani, fizički zlostavljani i zatvarani. Tijekom holokausta stradalo je oko 6 milijuna Židova, što je gotovo dvije trećine ukupnoga broja europskih Židova. U holokaustu je stradalo i 5 milijuna pripadnika drugih naroda. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.
Nažalost, Hrvatska još uvijek nema zakon koji jasno definira kažnjavanje isticanja ustaških simbola, koji i u današnje vrijeme znače poziv na nasilje, mržnju i netrpeljivost prema različitosti. Donošenjem zakona o zabrani ustaških simbola poraženi zločinački režim konačno bi ostavili tamo gdje mu je i mjesto – u povijesti.