Požega- fenomenalno mjesto za život mladih HDZ-ovaca

Aktualno 4. listopada 2021

Mr.sc. MItar Obradović, predsjednik ŽO SDP-a  Požeško-slavonske županije i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege i Dr.sc. Dinko Zima, potpredsjednik GO SDP-a Požega i vijećnik SDP-a  u gradskom vijeća Grada Požege,   održali su tiskovnu konferenciju za medije na kojoj su izrazili nezadovoljstvo rodbinskim i stranačkim zapošljavanjem u Gradu Požegi.

Tiskovnu konferenciju je otvorio Mr.sc. Mitar Obradović iznošenjem  nezadovoljstva zbog rodbinskog i stranačkog zapošljavanja:

 

Pitanje transparentnosti natječaja za zapošljavanje

Na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege održanoj 29.09.2021.g. vijećnici SDP-a  postavili su pitanje gradonačelniku dr. sc Željku Glaviću o načinu izbora novih pročelnica u Gradu Požegi – pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreje Menđel i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Grada Požege Maje Petrović.

Vijećnike SDP-a ( ne samo vijećnike SDP-a) zanima procedura prema kojoj su na važna i prilično dobro plaćena mjesta izabrane članice HDZ-a i osobe koje u rodbinskim vezama s visokopozicioniranim članovima stranke ( sa sadašnjim dožupanom Ferdinadnom Trohom  i potpredsjednikom Skupštine Požeško-slavonske županije Nikolom Jankovićem).

 

Rodbina i članovi stranke su s natprosječnim sposobnostima na natječajima i ispodprosječnim sposobnostima u radu na izabranim funkcijama

Gradonačelnik je na vijećničko pitanje odgovorio da je proveden javni natječaj i da su izabrani najbolji kandidati.

U životu i u poslovima postoje slučajnosti tako bi bilo moguće i da su i na ovom natječaju  najbolje bile kandidatkinje koje su  članovi stranke s rodbinskim vezama s visokopozicioniranim članovima stranke da ta činjenica kod nas  nije slučajnost već pravilo.

Također je pravilo da ti najbolji kandidati na natječajima  ne ostvaruju značajne rezultate u gotovo niti jednom segmentu svog rada, što  govori o kvaliteti samih natječaja i do sada izabranih kandidata.

 

Mali broj kandidata na natječajima za rukovodeća mjesta

Gradonačelnik je u svom odgovoru naveo da se  na navedene natječaje javio vrlo mali broj kandidata.

Mi u SDP-u smatramo da je mali broj kandidata za takva radna mjesta ne zato što nema zainteresiranih za rad za sigurno i za naše prilike popriličnu plaću već činjenica da se  i prije samog natječaja   zna  tko će biti izabran na neku rukovodeću funkciju, što samu kandidaturu ostalih  čini besmislenom.

Prisjećamo se ne tako davno izabrane ravnateljice Gradskog kazališta – supruge bivšeg Gradonačelnika i zamjenika župana Požeško-slavonske županije. Prije rezultata natječaja koeficijent na kladionici bi na izabranu ravnateljicu bio vjerojatno čista  jedinica. Svi smo znali za koga je raspisan natječaj.

Tako je i sada nakon raspisivanja natječaja za radno mjesto pročelnika  Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Grada znalo da će na to mjesto biti izabrana  Maje Petrović,  a nakon saznanja da je na natječaj za pročelnika  Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje zamolbu podnijela  Andreja Menđel nije bilo dvojbe o  kandidatu koji će biti izabran.

 

Ako se ovako nastavi postat ćemo  monarhija

 

Ako nam ovakav trend imenovanja i zapošljavanja na rukovodeće funkcije ostane još neko vrijeme,  na rukovodeće funkcije će se imenovati i unuci sadašnjih,  dužnosnika HDZ-a čime bi i službeno morali proglasiti monarhiju jer se upravljanje u ovom gradu i županiji prenosi isključivo krvnom linijom.

Na još veću žalost i sramotu, rodbinski se ne imenuju samo na položajna mjesta već na sva rada mjesta u ingerenciji Grada, Županije i Države. Kada bi htjeli ovu našu tvrdnju potkrijepiti imenima tako zaposlenih morali bi prozvati većinu zaposlenih u takvim ustanovama i tvrtkama.

 

 

Tiskovnu konferenciju je nastavio Dr.sc.Dinko Zima pozivajući Gradonačelnika grada Požege da prestane sa takvom praksom te je pozvao građane, ako budu imali takva saznanja,  prijave SDP-u kako bi mogli reagirati na takve pojave:

 

 

„Vrući krumpiri“ Gradonačelnika grada Požege

Na sjednici Gradskog vijeća Gradonačelnik je zatražio mišljenje oporbe vezano uz problematiku odmarališta u Baškoj i poslovnog prostora u vlasništvu Zvonka Strake budući se radi o „vrućim krumpirima“ ne samo ove gradske vlasti već i dosta prijašnjih vlasti.

Pozdravljamo takav način rada Gradonačelnika, ali bi nam bilo drago da se oporbu i građane uvažava i kod zapošljavanja, jer smatramo da je zapošljavanje i imenovanje rukovodećeg kadra najveći „vrući krumpir“ svih požeških vlasti i najveći razlog nezadovoljstva građana, stagnacije i zaostajanja naše sredine u odnosu na cjelokupnu Hrvatsku.

 

Prijedlog  SDP-a Požeško-slavonske županije  za zapošljavanje i imenovanja  na rukovodeća radna mjesta

 

Kako bi izbjegli ovakve negativne pojave mi u SDP-u predlažemo da testiranja za rukovodeća radna mjesta obave nezavisni stručnjaci koje se bave testiranjem i procjenom znanja i sposobnosti samih kandidata, a da se tako izabranim kandidatima prepusti izbor svojih suradnika i djelatnika. Jedino na taj način od rukovodećeg kadra možemo tražiti rezultate i odgovornost za loš rezultat. Danas politika postavlja na rukovodeći kadar i „obične“ djelatnike, zbog čega je rukovodeći kadar kod nas samo paravan za radnje političara i politike.

 

Djelovanje SDP u budućem razdoblju u Gradu i Županiji vezano za zapošljavanje

 

U našem političkom djelovanju naročitu pažnju ćemo posvetiti neravnopravnosti i isključivosti građana koji nisu u rodbinskim vezama s dužnosnicima HDZ-a i koji nisu članovi stranke, te ćemo javno ukazivati na sve anomalije koje uočimo u tom segmentu. Zalagat ćemo se Požegu i Županiju u kojoj svi građani imaju ista prava, a ne samo obveze plaćanja poreza i ostalih davanja.

Ovim putem pozivamo sve građane da nam sve rodbinska i stranačka zapošljavanja prijave na mail pozesko-slavonska@sdp.hr ili telefon 034/313-740  kako bi o tome mogli izvijestiti cijelu javnost i tražiti odgovore od odgovornih.

Ako se ovaj ružan i štetan  trend nastavi bit ćemo primorani pozvati pravosudne organe iz Međimurja i zatražit njihov nadzor zakonitosti zapošljavanja  u našoj Županiji i Gradu, jer je očito da je utjecaj Župana na zapošljavanje u Međimurju kazneno djelo te smatramo da  bi zbog jednakosti trebalo uvesti takvu praksu za cijelu Hrvatsku.

Na kraju naše današnje tiskovne konferencije moramo naglasiti da vidimo pomake u radu Gradonačelnika grada Požege u odnosu na ranije gradonačelnike u smislu uvažavanja prijedloga oporbe, te se nadamo da će ozbiljno razmotriti i ovaj prijedlog te da će Grad Požega prestati biti grad podobnih   već grad stručnih i radišnih ljudi, a kako smo to predstavili u našem izbornom programu.