Zar je financijski opravdano da se zatvorenici na sud voze 35 km umjesto 2 km?

Aktualno 26. ožujka 2014

tekst prenosimo u cijelosti s www.vecernji.hr

Hoće li sjedište Općinskog suda biti u Požegi ili u Slavonskom Brodu kako je to predviđeno Prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima sudova tek treba vidjeti.

-Potrebna je snažna sinergija svih čimbenika, od grada do županije, od sudstva do odvjetništva i zatvorskog sustava, ako sada i to pomogne jer na sceni je osnovno stajalište da tamo gdje su sjedišta županijskih sudova budu i sjedišta općinskih sudova. Naš Županijski sud je šaptom pao 2010. uz mobilizaciju požeških pravosudnih krugova da se zbog viših političkih interesa tome ne protive – smatra Zdravko Ronko, SDP-ov saborski zastupnik koji je zajedno s saborskim zastupnikom Franjom Lucićem (HDZ) i Draženom Đurovićem (HDSSB) te požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem (HDZ) nazočio sastanku sudaca Općinskog suda u Požegi.

Dražen Đurović ističe da se ne smije dopustiti brza politička tranzicija koja je napravljena u Prijedlogu iako je u Nacrtu istoga Zakona bilo predviđeno da Požega bude sjedište Općinskog suda jer je očito da je ona posljedica nekih političkih odnosa, a ne realnih pokazatelja i argumenata. -Ne samo da Općinski sud treba biti u Požegi nego i Županijski jer ako tako ne bude sutra će u pitanje doći opstanak zatvora – poručuje Đurović.

Franko Lucić je upozorio na znatno veća financijska sredstva koja sudstvo troši od kada je sjedište Županijskog suda u Slavonskom Brodu jer sada umjesto da se pritvorenici voze 2 kilometra oni se u jednom pravcu voze 35 kilometara. -Sjedište sudova u Slavonskom Brodu je daleko skuplja varijanta od one da im je sjedište u Požegi. To je štetno ne samo za Požegu nego i za Ministarstvo. Zatvorski sustav za devet mjeseci je potrošio sva sredstva koja su predviđena za 12 mjeseci – poručio je Lucić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević upozorio je kako zgrada suda u Slavonskom Brodu nema ni dvorišta pa kada se sudi za malo veća kaznena djela moraju se oko suda isprazniti terase kako bi se osigurao prostor. -U Požegi postoje svi uvjeti da se takvo suđenje nesmetano odvija jer sud ima dvorište s visokim zidovima – kazao je župan dodajući da  malo koji grad u Hrvatskoj ima takve uvjete za sudovanje kao Požega.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović pozvao se na tradiciju požeškog sudstva koja seže još u vrijeme Marije Terezije podsjećajući  uz to i na izvrsne rezultate koje sud u Požegi ima. -Poznato je da je Općinski sud u Požegi bolje rangiran nego onaj u Slavonskom Brodu – istaknuo je gradonačelnik  Neferović.
Već idući tjedan trebale bi se održati tematske sjednice Gradskog vijeća i županijske Skupštine po pitanju sudstva. Ostaje da se vidi hoće li ovaj, za sada jedinstveni politički konsenzus kakvog Požega ne pamti, a koji joj je i itekako potreban, uroditi plodom? Uz argumente kojih Požega ima na pretek, zaključak je svih, da bi trebao!