Gradonačelniče očistite šahte jer su i one jedan od uzroka poplava!!!

Aktualno 13. lipnja 2023

Učestali problemi s oborinskim vodama

 

Posljednjih godina, a naročito ove godine svjedoci smo nemilih scena u našem gradu nakon gotovo svake malo jače kiše. Sajmište, križanje Frankopanske, Pavla Radića i Zrinske ulice, Ulica Bana Jelačića, Mlinska, Cernička… pretvaraju se  opetovano u bujične rijeke.

Zašto  grad  Požegu  učestali pogađaju bujične poplave???

Teorije o uzrocima poplava su različite, od toga da je za sve to kriva promjena klime, do toga da sustav odvodnje u gradu ne funkcionira jer nije dobro projektiran ili nije dobro održavan. Jedna od teorija je da su dio uzroka i neodržavane šahte koje Tekija d.o.o. više ne održava na način koji je primjeren takvoj infrastrukturi.

 

Šahte za odvodnju slivnih voda se ne čiste godinama

 

U nekim vremenima kada je u Gradu bilo zaposleno dvadesetak zaposlenih, uz dva pročelnika,  šahte za odvodnju slivnih voda su se čistile četiri puta godišnje, a danas kada u gradu imamo preko pedeset zaposlenih i sedam pročelnica  šahte se više  uglavnom ne čiste.

Očito su gradski oci kroz proteklih dvadesetak godina odredili prioritete u trošenju gradskih sredstava.

Mi gradski vijećnici  (SDP-a, Mosta i DP-a) smo obišli  grad i utvrdili da je dobar dio gradskih šahta pun otpada te kao takve zasigurno  nisu u stanju apsorbirati oborinske vode što smatramo neodrživim i tražimo hitnu reakciju Gradonačelnika.

 

Zahtjev za tematsku sjednicu

 

Potaknuti dramatičnim događajima u našem gradu prilikom svake malo jače kiše, devet vijećnika (SDP-a, Mosta i DP-a) zatražilo je tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj želimo dobiti odgovore na pitanja kao što su:

  1. Što je Grad poduzeo tijekom proteklog vremena u otklanjanju uzroka pojava bujičnih poplava?
  2. Koje su točke u gradu učestalo poplavljene i da nam se pojasni koji su uzroci tome?
  3. Što se do sada poduzelo po tom pitanju?
  4. Što se misli, konkretno s vremenskim planom, poduzeti na rješavanju tog problema?
  5. Kako Grad misli reagirati na spoznaju koju je iznio upravitelj Hrvatskih  voda u Požegi prema kojima  već 15 godina  od države nismo dobili sredstva za obnovu kanala u Požegi i  da  ne dobivaju sredstva za održavanje značajnog dijela kanalske mreže u Požegi?
  6. Zašto je Tekija u nekim davnim vremenima čistila šahte četiri puta godišnje a zašto se to više ne radi?
  7. Što je sa gradskim grobljem Krista Kralja – zašto je učestalo pod vodom i da li postoji rješenje za taj problem?
  8. ????

Naravno do sjednice ćemo, u koordinaciji, s našim građanima iskristalizirati još pitanja koje muče naše građane, te iz ovim putem upućujemo da nam se jave  u vezi navedene problematike kako bi o njihovim problemima vezanim za oborinske vode mogli raspravljati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća.

Na tematskoj sjednici ćemo tražiti da nas se uputi u svaki konkretan problem i da nam se kaže put za rješavanje tog problema. Nas neće zadovoljiti odgovor kako  je problem u nadležnosti Hrvatskih voda ili nekog drugog,  ili da je rješenje postoji ali da je preskupo. Najskuplje je kada građani ovog grada žive u stalnim pripremama za  obranu svojih domova od bujičnih poplava i kada trpe konstantnu štetu na svojoj imovini. Ako se ima novaca za tunel za izlaz na auto-put, za nepostojeću srednju školu u Pleternici…, moraju se iznaći sredstva i za otklanjanje uzroka poplava u našem gradu.

 

Gradonačelniče očistite šahte  jer su i one jedan od  uzroka poplava!!!

 

Budući će do tematske sjednice Gradskog vijeća proći neko vrijeme, do tada poručujemo Gradonačelniku da barem naloži ( i plati) Tekiji d.o.o. da čim prije očisti zaštopane šahte jer gradu prijete nove bujične poplave zbog najavljenih kiša, a to bi trebao biti standard održavanja bez obzira na vremenske neprilike koje nas pogađaju u zadnje vrijeme.

 

Antonio Šarić – Most– koordinator  za Požeško-slavonsku županiju,

Miroslav Penava – DP,

Mr.sc. Mitar Obradović – Predsjednik ŽO SDP-a Požeško slavonske županije,

Dr.sc. Dinko Zima – Predsjednik GO SDP-a Požega

 

U Požegi, 12. lipnja 2023. godine