Priopćenje Kluba vijećnika SDP-a nakon 22. sjednice Gradskog vijeća održane 25.09.2023.g.

Aktualno 29. rujna 2023

Materijali po običaju kasne- Gradonačelnik opetovano ponižava instituciju Gradskog vijeća

Za 12. točku sjednice Gradskog vijeća koja se odnosi na izmjene i dopune GUP-a vijećnici su materijale dobili tek  prije početka sjednice, unatoč opetovanim protestima oporbe na ranijim sjednicama zbog istoga. Očito Gradonačelnik nije  sposoban, a niti zainteresiran, pripremiti na vrijeme čak niti materijale za Gradsko vijeće.

Tko je kupio zemljište u Industrijskoj zoni??

Na upit vijećnika Mitra Obradovića tko je kupio gradsko  zemljište u Industrijskoj zoni, a nakon ukidanja poticajnih mjera od strane Grada, te zašto je baš to zemljište predmet prodaje, Gradonačelnike je pričao o povijesti prodaje Gradskog zemljišta ( a da o tome nije bio pitan) a nije odgovarao na postavljeno pitanje, te je vijećniku rekao da on uvijek bespotrebno nešto insinuira u vezi prodaje gradske imovine. Vijećnici SDP-a su u više navrata tražili da se utvrde pravila o prodaji gradske imovine, ali Gradonačelniku je očito milije da on samo odlučuje o tome kada će i koju nekretninu prodati, ne vodeći računa o interesima Grada već interesima njegovih prijatelja, rodbine …

Nedostatni filteri na bazenima

Na upit vijećnice Martine Vlašić Iljkić o ispravnosti bazena, o čemu se problematizira godinama; Gradonačelnik navodi kako trenutno pročišćavanje nije dovoljno, da su potreba ulaganja, s obzirom na broj kupača, a mi se opravdano pitamo gdje su bili do sada i zašto se na zdravlju djece štedi?

O ravnatelju Gradskog muzeja odlučuju natpisi na portalima ?

Na upit vijećnika Dinka Zime o razlozima ponavljanja po drugi put natječaja za  ravnatelja Gradskog muzeja Gradonačelnik je odgovorio da niti jedan kandidat nije dobio većinu glasova članova povjerenstava te je upitao samoga vijećnika da li on čita o tome što se pisalo po portalima u vezi tog natječaja, aludirajući valjda kako je to stvarni razlog ponavljanja natječaja.

Zašto branitelji u zadnje redove na festivalu?

Vijećnik Tomislav Hajpek je upitao zašto su branitelji bili u 13. redu za vrijeme nedavnog festivala te da smatra da su zaslužili biti u prvim redovima, te da ih se na taj način omalovažava. Odgovor Gradonačelnika je da nije bitno tko je u kom redu, da su oni svi uredno bili pozvani, te da pozicija u redu ne odražava vrijednost posjetitelja. Na tragu tog razmišljanja klub vijećnika SDP-a će iduće godine predložiti da branitelji sjede u prvom redu, a predstavnici politike i politički rukovoditelji institucija u 13. redu.

 

 

Pitanje izgradnje vrtića i dnevnog boravka za djecu 3.i 4. razreda

Vijećnik Luka Samardžija je postavio upit vezano za  produženi dnevni boravak za učenike 3. i 4. razreda, koju smatra nužnim za uvesti, kako bi se osigurala podrška djeci i roditeljima. Ostaje činjenica da su i ove godine brojna djeca ostala bez upisa u gradski dječji vrtić, a da su privatni vrtići i dvostruko  skuplji  te predlaže subvencioniranje dječjih vrtića roditeljima čija djeca nisu ostvarila pravo na upis u gradske vrtiće. Gradonačelnik prijedlog naravno odbija budući u proračunu za te namjene nema sredstava. Očito demografska politika  i briga o mladim obiteljima nije fokusu zanimanja Gradonačelnika.

Demografija je osnovni problem u našoj Županiji

Požeško slavonska županija je druga po stopi iseljavanja u EU, te svakodnevno svjedočimo da je grad sve prazniji. O tome je vijećnica Vlašić Iljkić predložila sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća sa relevantnim dionicima, jer je problem gorući i potrebno je pod hitno donijeti demografske mjere po uzoru na druge gradove za ostanak mladih u Požeštini.

Gradonačelnik je „struka“ koja odlučuje o izgradnji podzemne garaže i uređenu gradskog trga

Vijećnik Mitar  Obradović je upitao  da li Grad ima mišljenje struke vezano za uređenje Trga Svetog Trojstva i to prvenstveno prometne, konzervatora, građevinskih stručnjaka i da li ima razrađenu dinamiku financiranja s osiguranim izvorima, koliko će ta investicija utjecati na druge investicije u gradu te da zašto do sada nije sačinjena idejna studija koja bi se prezentirala građanima prije samog službenog pokretanja projekta. Vijećnik smatra da je apsolutno neprimjereno da prva radnja u tom projektu bude kupnja nekretnine od 400.000,00 €., umjesto da to bude idejni projekt i javni uvid građanima sa svim reperkusijama navedenog projekta. Gradonačelnik je odgovorio vijećniku kako on ništa ne razumije te da često politizira samo da bi se priskrbio mandata u Hrvatskom saboru, a kako Grad ima mišljenje struke vezano za natječaj za uređenje Trga – koji se neće provesti jer Grad nije vlasnik predviđenog mjesta za parking iza crkve Svetog duha. Očito Gradonačelnike nije navikao da mu se postavljaju pitanja o njegovom radu, zaboravljajući da je zadatak vijećnika postavljanje pitanja Gradonačelniku a ne veličati njegove nepostojeće uspjehe. Prema Gradonačelniku svima  bi trebalo biti jasno da je podzemna garaža najbolje (i valjda jedino ispravno) rješenje te da je to i u mnogim gradovima tako. Očito je naš Gradonačelnik vrstan poznavatelj prometne, građevinske  i financijske struke te ga mišljenje struke i onih koji bi to trebali financirati i koristiti ne zanima.

Neodržavani slivnici za Gradonačelnika nikada nisu bili problem

Na upit vijećnice Ivane Bouček da li je išta poduzeto u vezi neodržavanih slivnika u gradu, a koji su bili prezentirani javnosti od strane vijećnika oporbe, Gradonačelnik izjavljuje da to nikada nije bio problem u gradu te da po tom pitanju ništa ne treba poduzeti, iako smo svi  mogli vidjeti ružne slike slivnika punih blata i pijeska zbog dugogodišnjeg neodržavanja za vrijeme zadnjih velikih padalina.

 

 

Biciklističke staze, mostovi, podzemna infrastruktura-čekamo, a možda i dočekamo

Vijećnica Vlašić Iljkić potakla je pitanje o rekonstrukciji državne ceste D38 Pleternica – Požega – Pakrac i  najave  izgradnje u Požegi šest kružnih tokova. Predviđeno je da se kroz radove u potpunosti riješi mreža podzemne infrastrukture, te izgrade novi nogostupi i biciklističke staze. Dovršeni su radovi na jednom dijelu ceste, dok se početak radova na preostalom dijelu i dalje čeka. S obzirom da su projektom najavljene biciklističke staze,  upit vijećnice je zašto i dalje nemamo biciklističke staze iako su projektom obuhvaćene te što je sa sanacijom mosta iznad Veličanke, kod Vojarne, budući je most u sve lošijem stanju, opasan je za pješake i sveukupni promet. Osim što se načelno Gradonačelnik zalaže za biciklističke staze, nema konkretan odgovor, kao i na pitanje odgovornosti Tekije oko zatrpavanja cijevi prilikom Aglomeracije Požega – zaključak je da ljudi i dalje plave prilikom većih oborina i on (naravno) nema rješenja.

Požega centar nesposobnosti i nepotizma

I tako, naš Grad umjesto da bude centar izvrsnosti, transparentnosti, sposobnosti te tako  omogući razvoj i zadovoljavanje potreba svojih stanovnika, naš Grad je centar nepotizma, nesposobnost, lažnih obećanja i lažnih vrijednosti. Do kada? Više nego očito da će to biti sve dok je u ovom gradu HDZ na vlasti.

Klub vijećnika SDP-a Grada Požege