Legalizacija za 1 kunu – HDZ-ova laž!

Press 25. svibnja 2013

Predizborni  dani   vrijeme  su   isticanja napravljenog  i obećanja što se planira napraviti, i realno je očekivati da se borci u političkom ringu natječu  u isticanju prijedloga kako riješiti probleme koje građane muče.

   Sve hrvatske građane, pa tako i Požežane ovih dana najviše brine pitanje legalizacije budući da se približava  isticanje roka važenja zakona , a građanima su troškovi  legalizacije realno preveliki.

    Kao stvoreno   je da  HDZ, stranka koja pod svaku cijenu nastoji  pobijediti u drugom krugu izbora u Gradu Požegi  izađe pred građane s lažnim obećanjem da će omogućiti legalizaciju bespravnih građevina za 1 kunu.

Dragi Požežani,

to bi bilo poželjno, ali ne nasjedajte – to jednostavno nije moguće.

   Građani pri legalizaciji obvezni su platiti geodetima izradu geodetskog snimka arhitektima  izradu projektne dokumentacije, naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u državni proračun, vodni doprinos Hrvatskim vodama i komunalni doprinos Gradu Požegi ( uz napomenu da je Grad Požega smanjio komunalni doprinos u postupku legalizacije u ranijem razdoblju i to u iznosu od 50 % za građane i 70 % za gospodarstvo i poljoprivredu ).

 DOKAZI  DA JE OBEĆANJE LEGALIZACIJA ZA JEDNU KUNU LAŽ:

1.    Gradonačelnik  jedino može  predložiti  Gradskom vijeću, i zatim Gradsko vijeće može donijeti odluku o smanjenju ili potpunom ukidanju komunalnog doprinosa, ali nikako ne može utjecati na iznos naknade, vodnog doprinosa, cijenu projektiranja  i  geodetskog snimanja .

2.   Zakonska odredba kaže   da Zakon o legalizaciji vrijedi do 30.lipnja 2013. i  decidirano stoji da neće biti produljenja roka. Gradsko vijeće moći će biti konstituirano tek u srpnju , dakle  do tada nikakve odluke neće moći biti donesene .

Kako će onda moći proći legalizacija za 1 kunu?

ZAKLJUČAK

Ništa  po pitanju legalizacije se ne  može promijeniti .